Rövidített megjelenítés

dc.contributorBME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karhu_HU
dc.creatorSevella Bélahu_HU
dc.date2011-09-30hu_HU
dc.date.accessioned2019-08-08T13:18:03Z
dc.date.available2019-08-08T13:18:03Z
dc.identifier.urihttp://dtk.tankonyvtar.hu/xmlui/handle/123456789/7838
dc.descriptionA jegyzet áttekintést nyújt a biotechnológiai iparban alkalmazott biomérnöki alapműveletekről és alapfolyamatokról, mintegy megalapozandó a biomérnökök mérnöki szemléletének kialakítását. Az első fejezet a biotechnológia definíciója és történetének rövid ismertetése után a bioeljárások főbb ismérveit mutatja be. A jegyzet második fő fejezetében az enzimek tulajdonságainak körbejárása és kinetikai viselkedésük leírása ismereteket nyújt az olvasónak az enzimek működésének és felhasználásának kvantitatív alapjairól. A harmadik fő fejezetben az enzimes és sejtes bikonverziók (biotranszformációk) iparilag jelentős példáival ismerkedhetünk meg, mégpedig az azokban ható enzimek által katalizált reakciók (alapfolyamatok) csoportjainak szempontjából. A jegyzet negyedik fő fejezete a fermentációs műveleteket veszi sorra, ismét csak a kvantitatív, mérnöki leírások hangsúlyos felhasználásával. Ennek keretében foglalkozik a fermentációs tápanyagokkal, azok hasznosulásával, illetve a fermentációs folyamat sztöhiometriájával. A különböző fermentációs technikákat, rendszereket kinetikai viselkedésük leírásával ismerteti. Fontos műveletként részletesen taglalja a sterilezést és dezinficiálást. A legfontosabb bioreaktorok csoportjainak ismertetésén túl az azokban folyó történések műszeres követésének, mérésének kérdéseivel is foglalkozik. A jegyzet fő törekvése a kvantitatív viszonyok megismerése, ami alapvető feltétele a biomérnök által tervezett és vezetett folyamatok sikerességének.hu_HU
dc.formatapplication/pdfhu_HU
dc.languagehuhu_HU
dc.publisherTypotex Kiadóhu_HU
dc.rightsDr. Sevella Bélahu_HU
dc.rightsBME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszékhu_HU
dc.sourceISBN 978-963-279-470-9hu_HU
dc.subjectbiotechnológiahu_HU
dc.subjectenzimhatás és enzimkinetikahu_HU
dc.subjectbiokonverziókhu_HU
dc.subjecttápoldatokhu_HU
dc.subjectfermentációhu_HU
dc.subjectmatematikai modellekhu_HU
dc.subjectlevegőztetéshu_HU
dc.subjectbioreaktorokhu_HU
dc.subjectsterilizeshu_HU
dc.subjectmérés és szabályozáshu_HU
dc.titleBiomérnöki műveletek és folyamatokhu_HU
dc.typetexthu_HU
dtk.firműszakihu_HU
dtk.oecd02. Műszaki és technológiai tudományok::02.08. Ipari biotechnológia::02.08.01. Ipari biotechnológiahu_HU
dtk.playerpdfplayerhu_HU
dtk.purchaseTÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0028 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemhu_HU
dtk.subtitleegyetemi tananyaghu_HU
dtk.typebookhu_HU
dtk.udc---- FŐTÁBLÁZAT::0 ÁLTALÁNOS TARTALMÚ ÍRÁSMŰVEK. TUDOMÁNY ÉS KULTÚRA. ISMERETEK. SZERVEZETEK. INFORMÁCIÓ. DOKUMENTÁCIÓ. KÖNYVTÁR. INTÉZMÉNYEK. PUBLIKÁCIÓK. KIADVÁNYOK::006 Termékek, eljárások, súlyok, mértékegységek és az idő szabványosítása::60 Az alkalmazott tudományokra vonatkozó általános kérdések::606 A biotechnológia alkalmazásahu_HU
dtk.udc---- FŐTÁBLÁZAT::0 ÁLTALÁNOS TARTALMÚ ÍRÁSMŰVEK. TUDOMÁNY ÉS KULTÚRA. ISMERETEK. SZERVEZETEK. INFORMÁCIÓ. DOKUMENTÁCIÓ. KÖNYVTÁR. INTÉZMÉNYEK. PUBLIKÁCIÓK. KIADVÁNYOK::006 Termékek, eljárások, súlyok, mértékegységek és az idő szabványosítása::62 Mérnöki tudományok. Technika általábanhu_HU


A dokumentumhoz tartozó fájlok

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

A dokumentum a következő gyűjtemény(ek)ben található meg

Rövidített megjelenítés